- Het fiscaal voordelige partnermodel met werk-bv van adviseurs, accountants en advocaten ligt onder vuur.
- Twee ontslagen partners van kantoren op de Amsterdamse Zuidas hebben de rechter gevraagd om te toetsen of ze niet gewoon werknemer waren.
- Geeft de rechter ze gelijk, dan moeten partners jaarlijks mogelijk enkele tonnen aan extra belasting betalen.
Heisa op de Amsterdamse Zuidas. Aan een lucratieve bv-constructie waardoor adviseurs, accountants en advocaten jaarlijks tonnen minder belasting hoeven te betalen, komt mogelijk een einde.
Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag.
Aanleiding zijn twee ontslagzaken waarin de rechter binnenkort een voordeel moet vellen. Het ene conflict gaat tussen Deloitte en fiscalist Guido Lubbers, het andere tussen consultant Wouter van Gelderen en EY.
Centrale vraag in beide zaken is of Lubbers en Van Gelderen ondernemers waren of gewone werknemers.
Zo werkt de constructie met een werk-bv
Partners bij accountants- en advocatenkantoren krijgen normaal gesproken geen salaris uitbetaald waarover ze inkomstenbelasting betalen. Ze krijgen een deel van de winst uitgekeerd in een persoonlijke bv. Daarover is slechts 15 procent belasting verschuldigd.
Vervolgens lenen ze van hun eigen bv, zodat ze privé over het geld kunnen beschikken. Daarmee ontlopen ze de belasting van 26,9 procent die de fiscus int op uitgekeerde winsten.
Het fiscale voordeel bedraagt op jaarbasis zo'n 150.000 euro voor de gemiddelde Zuidas-partner, blijkt uit gerechtelijke documenten die het FD heeft ingezien. Bij EY en Deloitte werken elk zo'n 250 partners via de constructie met een werk-bv, die ook bij grote advocatenkantoren veel voorkomt.
Maakt de rechter een einde aan de constructie?
Lubbers en Van Gelderen zijn op papier dus ondernemer en genieten daardoor minder juridische bescherming. Maar in de praktijk zijn ze gewone werknemers, vinden de twee ontslagen partners. Ze zijn daarom naar de rechter gestapt.
Die kijkt volgens hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam vooral of er sprake is van een gezagsverhouding. Is daar sprake van, dan hebben de partners een arbeidsovereenkomst, net als reguliere werknemers. "En dan moet er over de inkomsten loonbelasting worden betaald", zegt Verhulp tegen het FD.
EY en Deloitte laten in een reactie aan de krant weten dat partners in hun optiek wel degelijk ondernemers zijn. Ze ontkennen dat de bv-constructie bedoeld is om belasting te ontwijken.